Slavenreis d’Eenigheid

Educatieve website over de trans-Atlantische slavenhandel. Met korte, multidisciplinaire lessen aan de hand van werkbladen, verdiepingslessen aan de hand van discussie-, kijk- en onderzoeksopdrachten, suggesties voor verwerkingslessen en bronmateriaal uit het archief van de Middelburgse Commercie Compagnie (MCC), een handelsbedrijf dat zich in de 18e eeuw toelegde op slavenhandel.

De handelsreis van het schip “De Eenigheid” is verdeeld in losse hoofdstukken: het plannen van de reis, het werven van bemanning, het inslaan van voorraden, de reis naar West-Afrika, de handel, de oversteek naar het Caraïbisch gebied, de verkoop van tot slaaf gemaakten, de aankoop van retourgoederen en de reis terug naar Middelburg. Met behulp van vragen en opdrachten kunnen leerlingen met de informatie aan de slag. De onderwerpen op de werkbladen sluiten aan bij de verschillende vakgebieden in het onderwijs, zoals rekenen, taal en wereldoriëntatie. Voor maatschappijleer worden diverse discussieonderwerpen aangereikt.

Doelen

  • Leerlingen verwerven kennis over en inzicht in slavernij en slavenhandel.
  • Leerlingen oefenen hun onderzoeksvaardigheden en maken daarbij gebruik van authentieke, historische bronnen.
  • Leerlingen leren gebeurtenissen, ontwikkelingen en personen in hun tijd te plaatsen en leren daarbij de relatie te leggen tussen gebeurtenissen in de twintigste eeuw en hedendaagse ontwikkelingen.

 

Duur

1 tot 7 lessen (afhankelijk van eigen keuzes docent)

Ontwikkelaars

Zeeuws Archief en Onwijs Producties

 Benodigdheden

Werkvorm al eerder besteld? Ga naar je account om de werkvorm opnieuw te starten.
denken
kijken
delen
Deel deze werkvorm met anderen!