Geschiedenis Sint & Piet

Het lespakket pakket bestaat uit vier onderdelen die elk ongeveer 20 minuten duren. Het lespakket besteedt eerst aandacht aan de rijke geschiedenis van de sinterklaasviering, de herkomst van Zwarte Piet en de pijnpunten van deze figuur. De laatste les gaat over de meest gehoorde bezwaren tegen en argumenten vóór Zwarte Piet. Leerlingen kunnen vervolgens zelf hun positie in de discussie bepalen.

De lessen zijn een tool voor een onderwijs-leergesprek over deze thema’s. Het taalgebruik is eenvoudig, waardoor de inhoud geschikt is voor zowel jonge als oudere kinderen én volwassenen.

Nederland Wordt Beter merkt dat er met name vanuit scholen een vraag is naar hulpmiddelen waarmee de discussie rondom Zwarte Piet gevoerd kan worden. Door het lespakket voor iedereen beschikbaar te maken hoopt Nederland Wordt Beter deze discussie te stimuleren.

Het lespakket met begeleidende handleiding is gratis te gebruiken voor docenten. Heeft u behoefte aan ondersteuning of gastlessen? Neem dan hier contact op met Nederland Wordt Beter voor de mogelijkheden en/of een offerte.

Doelen

  • Discussie stimuleren over het Sinterklaasfeest en specifiek over de figuur Zwarte Piet.
  • Inzicht geven in culturele en raciale karikaturen in onze samenleving.
  • Met het nagesprek in de klas laat je leerlingen nadenken over hun eigen mening. Aan de hand van (geschiedkundige) feiten bepalen ze hun eigen standpunt binnen de discussie.

Ontwikkelaar

Stichting Nederland Wordt Beter

Benodigdheden

  • Download hier de handleiding.
  • Zorg voor een laptop of computer met beamer of digibord én geluid.

 

Werkvorm al eerder besteld? Ga naar je account om de werkvorm opnieuw te starten.
doen
denken
kijken
Deel deze werkvorm met anderen!